dilluns, 1 de desembre del 2008

Compte enrera per l'Eid el-Adha


Una intensa fortor animal omple els carrers aquests dies. Centenars de corders han canviat el camp per improvisats estables urbans. Camions plens d’anyells proven de fer-se lloc entre el minso marge dels carrers replens de parades de fruites i carn. Nens que s’entretenen a picar els corders amb bastons; d’altres que miren que no es mengin la fruita del veí. Un pare, amb el fill agafat de la mà, observa il·lusionat com li pesen el corder, al qui li pengen les 4 potes d'una estrafolària balança. Si cambièssim l'anyell per un avet, ja tindríem un bonic retrat nadalenc.


Dilluns vinent se celebra una de les grans festivitats del món islàmic. L’Eid el-Adha, la festa del sacrifici; una festa que marca l’època preferible de pelegrinatge a La Meca, el Hajj. La celebració té l’origen en la història del sacrifici d’Abraham, qui va estar a punt de degollar el seu propi fill Isaac per mostrar la seva lleialtat a Déu. Segons explica la història, també sostinguda pel cristianisme i el judaisme, la clemència de Déu aturà Abraham just abans que aquest obrís el coll a Isaac. En gratitud, aquest va sacrificar un corder i el va entregar a Déu. En imitació, els musulmans sacrifiquen preferiblement un corder en aquestes dates. La festivitat, que comença 70 dies després de l’Eid el-Fakir, la celebració del fi del Ramadà, durarà uns 3 dies. 3 dies en el que els carrers d’Alexandria, i de tot el món islàmic, celebraran la seva gran festa major.


Alguns, però, no se n’han pogut estar. Desenes de bassals de sang ja esquitxen el terra en una avantsala de la carnisseria pública que s’apropa. Quelcom que no s’aventura gaire apte per aprensius. Per sort alguns ja estem curats d’espant. I si no, un mes veient vedelles senceres colgades cap per avall, caps de bestiar penjant de botigues i entranyes completes, amb budell i tot, assecant-se a ple carrer ja han curat de tota possible aprensió.

Foto: Sergi Cardona

2 comentaris:

Anònim ha dit...

JAJA!!! Jo vaig estar l'any passat a la festa del xai (que crec que és el mateix) que feien a la mesquita de les Franqueses per feïna i va ser un festival, així que a disfrutar!! Molt xulo el blog! Cuida't molt, aquí pega una rascxa del quilo, i bona festa!!

Marc Maulini_Londres ha dit...

Almodovar al final hauras de donar la rao a ta mare, ja veus que anar tants diumenges a missa han servit d'alguna cosa.
Ens veiem