diumenge, 24 de gener del 2010

Khartoum

Enormes extensions sense asfaltar juguen a fer de carrers. Cases baixes juguen a marcar-ne els límits. Tant sols a l'horitzó, un futurista envidrat hotel de luxe, al més pur estil Dubai marca registrada, trenca la monotonia urbanística. Paradetes dels productes més variats poblen el polsós espai públic, entre tendes de fuul i sucs de taronja, fent-se espai entre els centenars d'estacions de transport que es troben pels carrers de la ciutat. Oumdurman! Suq esshabby!, criden els cobradors, repenjats de la porta mentre fan xasquejar la llengua ordenant al conductor que reprengui la marxa. Desenes de cadires i miralls alineats entre la sorra es converteixen en pràctiques perruqueries al ritme de radiocassets que escupen encomanadisses melodies a mig cavall del món àrab i l'africà. Dones etíops i eritrees, refugiades dels conflictes bèl·lics veïns, fan cantonades. Però, lluny de vendre els fruits de la seva passió seuen a terra cuinant a la brasa deliciosos tes amb cardamom que serveixen en improvisades cafeteries a ras de terra.

El mar ètnic dóna color a la gris sorra. Infinits i bellíssims trets facials es barregen amb tots els tamisos possibles de la pell negra. La ciutat és la conglomeració de l'Arc de Sant Martí ètnic del país. Sudan, el país dels negres, com l'órígen àrab del seu nom demostra. Fins 214 grups ètnics poblen la vasta extensió del país. Beja, Dinka, Kreish, Kuku, Lokoya, Madi... Els acolorits vestits de les seves dones acaben d'omplir de llum el monòton paisatge urbà.

Benvinguts a Khartoum, capital del país més gran d'Àfrica. Allà on el Nil blau es troba amb el Nil blanc en el seu camí cap a Egipte. La ciutat de les mil estacions. Allà on el camí més ràpid entre un punt i un altre no és mai la línia recta. Un còctel ètnic i cultural de vertigen.


1 comentari:

parejali ha dit...

This ωebsitе wаѕ... how ԁo I saу it?
Relevant!! Fіnаlly I havе founԁ something which helped me.
Cheers!