diumenge, 14 de febrer de 2010

Umm Eddunia


Entre els tortuosos carrers d'un suburbi de la dolça Tanta s'escolta una conversa. Il·luminada per la incandescència d'un canuto de hachís i el teló de fons del darrer concert de la nova estrella libanesa del pop i la cirurgia estètica al televisor.

-No ens estimen.- Diu Gamaal i, mentre perd la mirada en l'horitzó fa una calada a la seva cigarreta marró.

Gamaal és un emigrant etern. No fa ni un mes que ha tornat del Sudan. Va tornar amb la cua entre les cames d'un país on va provar com a perruquer, eclipsat pels creixent rumors que circulen a Egipte sobre les oportunitats que el país negre ofereix. Això no és el que Gamaal va trobar. “Un país a mig construir” on els egipcis no tenen massa bona premsa. Dues setmanes i va tornar per potes. Assegura que la situació era força millor quan va ser a Líbia, on el salari i les condicions eren millors. “Però no ens suporten” afegeix mentre barreja parsimoniosament el hachís i el tabac sobre un diari vell plegat d'anuncis per paraules. Puntualitza, emfatitzant amb el dit índex, que també hi ha gent bona a Líbia, però que més d'un l'hi va fer la vida impossible per la simple raó de ser egipci.

Ara està està arreglant els papers per marxar a viatjar a l'Arabia Saudí. Fa una profunda calada a la cigarreta amb la mirada perduda a l'horitzó i explica als seus amics que inshal·lah, en menys d'un mes emigrarà al país wahabi. I els petrodòlars saudites no son precisament famosos per tractar amb dolçor els seus emigrants egipcis.

-No ens estimen, nois. Els nostre veïns no ens estimen.- Assegura tot deixant de banda episodis recents com la guerra del futbol amb Algèria o les manifestacions que contra el govern egipci s'han produït a Beirut o Gaza.

Però sense perdre el fil hi troba una raó. I explica com les polítiques de Sadat, les aliances amb Estats Units i els pactes amb Israel han minat la opinió que el món àrab té dels seus veïns. De com poc a poc un país central pel món àrab es va anar aïllant dels seus veïns. De com um eddunia (la mare del món) es va quedar sola enmig del desert.

I Gamaal apaga la cigarreta amb energia contra el cendrer sense deixar que la seva mirada es perdi en l'horitzó.


Foto: Flickr-Al Ayn1 comentari:

Wambas ha dit...

Molt maca reflexió dels problemes dels egipcis amb els seus paisos veins. Suposo que és el preu a pagar per recolzar una determinada política. En cas de recolzar una altra diferent, segurament la situació egípcia no seria millor...o potser si, vés a saber.
He arribat a aquest blog teu per l'Edu, ha estat una bona recomanació. La pau sigui amb tu